Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

čtvrtek 29. září 2011

Úřady práce - změna dodavatelů SW bez výběrového řízení?

(poznámka - publikování tohoto článku bylo pozastaveno od 29.9 do 8.10, abych se pokusil sehnat další data a měl na to čas, neboť zjištění o firmách, které jsem obdržel a jenž mají dělat danou část SW, bylo značně stručné. Nevěřil jsem také, že by nikde nebylo žádné výběrové řízení, které by dotyčné firmy vyhrály. Článek ale směřuji do původního data, kde měl být)

O tomhle se mi píše hodně těžce, protože se dle zpráv co mám z UP zhruba už půl roku mluví o tom, že se změní dodavatelé některých SW i HW řešení, aby mi na stole skončil papír s pěti jmény firem, jenž si údajně podělili SW část některých systémů, jenž do této doby řešila firma Oksystém s.r.o. a která se snažila o to, aby na konci roku 2012 měla jednotný SW a datové řešení pro některé z těchto agend.

Neumím na stránkách MPSV najít veřejnou zakázku, ani obchodní veřejnou zakázku, která by toto požadovala a kterou by ony firmy vyhrály. Je dost možné, že někdy někde něco proběhlo, možná dokonce to výběrové řízení vypsalo jiné ministerstvo, možná v rámci "čehosi" , co se nejmenuje "veřejná zakázka" ...

Jenže co jsem pochopil reakce kamarádů z ÚP, panují obavy, že výběrové řízení neproběhlo, nebo dokonce (což znělo zhruba v červenci, kdy už se vědělo, že stávající dodavatelé skončí), že některé firmy píší programy do šuplíku a pak s nimi vyjdou a vyhlášené výběrové řízení vyhrají.

Jenže teď babo raď - zveřejnit jména těch firem a koledovat si o žalobu?


Od doby, kdy můj plat nestoupá a jistota práce (a tím dalších peněz) není, si rozmýšlím, co udělám a co ne, takže jsem se rozhodl udělat to, co by měl udělat každý slušný novinář - "máš-li něco z jednoho zdroje, který není prověřený, zapracuj na tom a nezveřejňuj něco, co je"

Update 8.10.2011 18:00: 

Čekal jsem až do dneška, jestli se něco neobjeví, zkoumal jsem webové stránky oněch pěti společností (jedna z nich dokonce nemá vlastní doménu a prezentuje se na stránkách svého 100% zahraničního vlastníka) a nic, žádná zmínka o tom, že by něco dělali pro úřady práce či MPSV. Z úřadů práce mám echo, že jedna z těchto firem se již prezentovala před krajskými šéfy informatiků a pro všechny republikové informatiky je dispozici prezentace na serveru MPSV. Tak uvidíme, jestli se 1. prosince odprezentují i ty ostatní firmy, jejichž jména mám na tom listě papíru.

Každopádně jsem ta jména předal chytřejším lidem s žádostí o radu "co s tím". Tak uvidíme...

Update 8.10.2011 23:55
Narazil jsem na:

Tendry v Drábkově resortu jsou více než podivné - hrebenar.blog.idnes.cz



PS: Jsem srab ?

Žádné komentáře: