Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

neděle 22. února 2015

Pátek třináctého (13.2.2015)

Opět trošku zpět v čase ...

V pátek třináctého jsem měl už předem definovaný jeden úkol a to přednášení od 7:30 na téma jedné konkrétní směrnice, přičemž jsem si trapně myslel, že se přednášku stihnu připravit o týden dříve, dopadlo to pochopitelně očekávatelně. Nějakých 18 hodin před přednáškou, tedy ještě ve čtvrtek, jsem si ji začal tvořit a přesně 12 hodin před přednáškou jsem to měl hotové.

Pořád jsem o tom přemýšlel, pak i doma, takže nějaké nicnedělání nehrozilo, jenže mě nic nepadalo, až na poslední chvilku jsem si uvědomil, že naše slavná směrnice musí být psaná horkou jehlou, protože jsem si uvědomil vyjímku, kdy nemůže platit. Ale protože jsem si nemohl přesně vybavit, kde si o té vyjímce přečíst, tak bylo jasné, že do práce musím přijít o něco dříve, abych si to stihl připravit. No a protože mi měl i chybět jeden z kolegů, pak za předpokladu, že se něco semele ještě navíc, tak na to musím mít dostatek času,

Takže jsem do práce přišel na vteřinu přesně na čas, kdy nejdříve mohu přijít, tzn. když služba odkódovala náš barák. O pět minut později, kdy jsem už už měl najděnou onu informaci zazvonil telefon a porucha: "Nemám žádné ikony na ploše ani pracovní dokumenty ve složce" mě pěkně vystrašila,  Tím jsem tedy ztratil první půlhodinku času.

Pak to ale už vypadalo nadějněji, stihl jsem tu informaci najít i zapracovat, dokonce si stručně přeříkat celou přednášku. Bylo tedy 6:55, do začátku přednášky v 7:30 tedy zbývalo krásných 35 minut. Notebook jsem měl nažhavený, fungoval, takže jsem si ho jen uspal a šel nahoru. Cítil jsem se trapně, když jsem procházel do zasedačky kolem sekretářky a její vedoucí, zvlášť když na mě koukali ve stylu, jestli to fakt nepřeháním.

Probudil jsem si notebook a začal jel drátovat na napájení, ale také na projektor. Jakmile jsem však napojil tento druhý kabel, v notebooku to prsklo, všechny kontrolky i obraz zhasly. Bylo ticho.

Původně jsem si myslel, že jsem se při připojování kablíku opřel o vypínač, cvaknu jím tedy a nic.  Odpojím poslední připojený kabel, cvaknu vypínačem - nic. Odpojím druhý kabel, cvaknu vypínačem - nic.

To už mi bylo zle nedobře, ale majíc prezentaci nahranou na flash disku i na pevném počítači jsem věděl, co budu muset udělat. Sběhl jsem si pro vyřazený notebook, který obvykle připojujeme na promítačku a vynesl jsem si ho do zasedačky. Ale nezapojoval jsem ho, protože jsem dostal ještě spásný nápad. Z původního notebooku jsem odpojil i baterku a pak "nesmyslně" cvaknul vypínačem. Tím se uvnitř vybil nějaký kondenzátor, protože následně na zapojení nabíječky bez baterky opět notebook najel. Po připojení káblu od projektoru byl opět cvak. Vysškubnul jsem ten zpropadený kabel a podíval se na konektor.

Tím byly karty rozdány. jedna z nožiček VGA konektoru byla zahnutá tak, že zkratovala několikero dalších, bohužel těch nesprávných, takže to šlo do zkratu. Takže najít pinzetu a opatrňoučce ten zpropadený ohnutý pin (=nožičku) narovnat. Po deseti minutách opatrné práce a tichého klení jsem tu nožičku celou odlomil... Bylo 7:25 a vedoucí, pro niž jsem tu přednášku dělal už byla naprožena

Přesto jsem to všechno pospojoval a pozapínal a oproti mému předpokladu to najelo správně, akorát notebook po dvou neočekávaných vypnutích byl poněkud zmaten, takže když se mi podařilo v 7:27 kliknout na otevření prezentace. tak jsem ji právě o 2 minuty později měl najetou jak v notebooku, tak se zobrazovala i na projektoru.

Měl jsem právě tak čas se napít čaje a začít přednášet.......

Později mi pátek třináctého ukázal i vlídnou tvář, to když mi volala holčina, že jí antivir hlásí virus v PC, abych zjistil, že na nějakém českém webu se jí zobrazila reklama ve flash provedení, která v sobě měla cosi, co zneužívalo díru v Adobe Flash, jež byla nahlášena/zjištěna v pondělí. Chachá, na tom konrétním počítači se mi stihla automaticky provést aktualizace ve čtvrtek, takže by to tu chybu ani nezneužilo a hlavně mi ono zneužití dokázal odhalit i antivir. Takže měl milý "vir" zavřené hned dvě brány za sebou ...