Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

pondělí 30. července 2012

O komunikaci

Ve Shrnutí uplynulého týdne č.28 jsem naznačoval , že budu muset říct jisté slovo o jistých lidech. A naznačoval jsem i něco v textu Skuteční kamarádi - vymírající druh

Jsou kolem mě totiž lidé a někteří z nich patří dokonce mezi mé kamarády, kteří v okamžiku, kdy mají říct "děkuju" záhadně oněmí a pokud to poděkování má zaznít za opravu počítače, tím spíš nezazní. Je to snad tím, že počítače dělám profesionálně? Je to snad tím, že za opravu PC požaduji minimálníí odměny (sáčkovaný čaj, čokoládu, ...)? Anebo je to tak, jak píšu už 21.června Aktuálně-mám zlost.? Jsou ajťáci méněcenní?!?

Pokud se k odmítnutí děkování připojí lež (jak píšu v posledním zmiňovaném blgpostu), mám zlost o to větší a dotyčný už nepatří mezi mé kamarády. Ale povšimněte si jedné věci - je to vlastně jen o špatně proběhlé komunikaci.

V blogpostu Skuteční kamarádi - vymírající druh hovořím o jiném druhu lži - kdy si (pravděpodobně) dotyčný nepamatuje, co říkal komu. Opět je to o špatné komunikaci.

Když kamarád ajťák napíše několikaslovný status na FB, a X lidí ho pochopí úplně jinak a vztahují ji na sebe, je to na pováženou. A uráží se (nebo naznačují že by se byli bývali urazili). Opět je to ve špatné komunikaci a zde bohužel navíc i o pochopení.

Ale pochopení je ale vlastně také o komunikaci, jak chcete někoho pochopit, když s ním pořádně nepromluvíte a potkáváte se s ním jednou za x měsíců na pár hodin.Opravdu lze dokázat ze 300 slov pronesených s někým v průběhu roku poznat o nějakém člověku vše?

A kdybych tento status napsal já reakce by byla taky jiná, protože já nejsem vnímám jako negativista.

V některých případech je to i o načasování, kdy jindy nevinná hláška pomalu sama otevírá kudly v kapse.Tentokrát je to o empatii (ale o té až někdy jindy).

Špatná komunikace je i tehdy, pokud někomu neumíme něco někomu říct do očí, pokud ho pomlouváme. A vůbec nejšpatnější je, pokud s nějakým člověkem komunikovat úplně odmítáte.

Lži - lži diplomatické, milosrdné, ale také pomlouvačné a urážlivé - i to je v podstatě špatná komunikace.

S tím vším jsem se v posledních 365 dnech setkal.

Když to tedy shrnu, všechny problémy jsou o komunikaci - mí kamarádi neumějí komunikovat a pokud komunikovat umějí, používají tuto schopnost ne úplně čestně. V podstatě jsem rozhodnut, že v našem uskupení pořadatelů budu muset na toto téma nadhodit řeč. Pokud budu ukřičen, je jasné, že v rámci svého duševního zdraví s tím budu muset něco udělat, třeba řez mezi kamarády...

No, ale to už začínám mít pocit, že se opakuji - že opakuji slova z před čtyrmi dny.