Pocit měsíce

Lidé jsou sami, protože staví zdi místo mostů.
(Joseph F. Newton)

pátek 25. května 2012

Lyoness. Je to letadlo? (2.)

Minule jsem v článku Lyoness - je to letadlo (1.) zkoušel rozebrat jednu konkrétní společnost, jejíž činnost kolísá mezi legálním multilevel marketingem a nelegální pyramidou-letadlem, abych na závěr nedošel k jednoznačnému výsledku.

V následujícím článku jsem se pokusil shromáždit nějaké další informace a další odkazy na další články.

Update ze 17. února 2013 - pro úplné pochopení tématu a mého názoru si prosím přečtěte všechny díly včetně komentářů:
Začněme od začátku:


CO JE TO MULTI-LEVEL MARKETING?

Multi-level margeting (MLM), nebo také někdy Síťový margeting je víceúrovňový marketingový systém prodeje založený na přímém prodeji nebo interaktivní distribuci zboží a služeb. V různých podobách jej používá mnoho společností s nejrůznějším předmětem podnikání a jde o plnohodnotnou a zcela legální formou obchodní činnosti. 

HISTORIE

Neoficiální začátek byl někdy začátkem 20. let byl v USA - při známé prohibici. Jednoho gangstera napadla geniální myšlenka. Začal odměňovat pašeráky nejen podle množství propašovaného alkoholu, ale i za zatažení jeho kompliců do tohoto "obchodu".

Poprvé byl (oficiálně) MLM použit již v roce 1940, kdy jej začala využívat americká společnost California Vitamins. Stejný obchodní model převzala v roce 1959 také společnost AMWAY, působící také v České republice. Pravě tato společnost se také v roce 1979 podílela významnou měrou na stanovení definice legálního modelu MLM.

JAK ODLIŠIT SERIÓZNÍ SPOLEČNOSTI OD NELEGÁLNÍCH PYRAMIDOVÝCH STRUKTUR

Na trhu se vedle seriózních firem pracujících s tímto obchodním modelem můžeme často setkat také s nejrůznějšími pyramidovými strukturami, které tento model napodobují, a jejichž odlišení může být v praxi mnohdy velmi obtížné. Jistým kritériem může být členství společnosti v některé z mezinárodních asociací jakými jsou např. DSA (Irská DSA), IDSEI, FEDSA nebo WFDSA. Případně pak také členství v asociacích národních. Tu v případě České republiky reprezentuje Asociace osobního prodeje ČR (AOP).

Seriózní podnikání založené na legální podobě MLM by mělo splňovat tyto následující body:

▪ Seriózní síťový marketing je obchod, kde zisk je založen výhradně na obratu tvořeném prodejem zboží od mateřské firmy konečnému spotřebiteli. Naopak pyramidové struktury profitují z nabírání nových členů, za jejichž získávání se vyplácí odměna.
▪ Seriózní podnikatelé v přímém prodeji vybírají velmi nízký vstupní poplatek. Dokonce bývá zvykem poskytnou novým zájemcům lhůtu na vyzkoušení příležitosti s možností vrácení takového poplatku. Naopak pyramidové struktury požadují vysoké vstupní poplatky (např. za startovní materiály), které jsou nevratné.
▪ Žádná seriózní firma v oblasti síťového marketingu nestanovuje svým členům povinné odběry výrobků.

(znění bodů převzato z článku na www.dreamlife.cz, Fascinace: Svět síťového marketingu očima odborníků, sestaveno s použitím článku Wikipedie o MLM)


A OPĚT NASTOLENÁ OTÁZKA: Jak je to s firmou Lyoness?


Projdeme-li výše zmíněné body, můžeme si říci, že poctivě podnikající společnosti budou asociování v některé z asociací zmíněných výše, k nimž pak můžeme přiřadit - leč na opačnou stranu - společnosti, které k MLM přistupovali jako k pyramidové hře. Nebo přistupují. Problém je totiž v tom, že mezi klasickým MLM a pyramidou je poměrně velká šedá zóna, která se dá využít různě a kam se vejde snad cokoliv. Díky tomu se může naprosto klidně stát, že některé společnosti nemohou být do těchto struktur asociací MLM být přijati.
.
V jedné z diskuzních skupin Hofylandu, poměrně čerstvě založené, vzniklo toto rozdělení.


LEGÁLNÍ MLM: Mary Kay, Oriflame, Avon, Amway, Just, PartyLive, Vorwerk (viz. AOP)
NELEGÁLNÍ  "PYRAMIDY": Vanilla - „obchod“ se zlatými mincemi, H-System, Skyline, Leonardo VBC, Family G

Protože se na prezentaci na které jsem byl přednášející oháněl tvrzením, že Lyoness je o multimarketingu, prozkoumal jsem toto tvrzení z pohledů uvedených výše.

1) Proběhnul jsem proto všechny zmíněné asociace, ale Lyoness jsem nenašel, pouze v seznamu IDSEI jsem nalezl 14 lidiček, jenž jsou spřízněni s Lyonessem. Když se na seznam těchto lidiček podíváte, zjistíte, že ne všichni mají nastavenu osobní fotku...
2a) Tvrzení první tečky první věty - Lyones neprodává, pouze zprostředkovává slevu.
2b) Tvrzení první tečky druhé věty - Za získání členství obyčejného člověka se neplatí, za vstup firmy ano (musí si koupit vstupní "paket")
3) Tvrzení druhé tečky - viz 2a a 2b)
4) Tvrzení třetí tečky -  U Lyonessu tvrzení platí

Jak tedy vidno, Lyoness se odchyluje od klasického pojetí MLM.

Na webu Pojištěnec se autor dobral k rozhodnutí, že části strategie Lyoness letadlem nazval lze. Což je pro tuto chvíli i můj názor. Otázkou je, jak dlouho mi vydrží :-)

Další materiály:

Asi nejlepší je ale pětidílný slovenský článek "Klameme sami sebe o MLM" a jeho části (Mýtus: Přes MLM jde vydělávat, Mýtus: MLM je efektivní systém, Mýtus: úspěch v MLM je jednoduchý, protože... a Proč firmy používají MLM)


Žádné komentáře: